Nyitóoldal    Csapat    Autó    Útvonal/GPS    Blog    Afrika    Segíts Te is Afrikának!    Szponzori infók    Kapcsolat    English
Felkészülés    Autóvásárlás

Kiemelt szponzoraink

Art-Area galéria

GeoTech Kft.>

2021-01-22
Szt Amás

Technikai infó

Belerúgtam a csapat levelesládájába, amitől kiesett belőle az összes üzenet. Szóval az előző posztban említett kapcsolatoldalon levő beírogatós bigyóba lehet küldeni a szívküldit. Aztán majd jól cenzúrázom.
2021-01-22
Szt Amás

19:45 Marokkó - Magyarország 5:2

Na, most egész mást akartam csinálni.

Ugyanis van ez a kapcsolat rész, amin lehet üzenni. Csakhogy Zozo elfelejtett leolvasó oldalt reszelni hozzá, így gondoltam ma belekukkantok a MySQL-be, hátha írt valaki. Ez azért is lenne jó, mert Bivanbi "Bikaugrató" Balázs barátunk szerint a bejegyzések ordítanak kommentezésért. Mivel személy szerint nem bírom a kommentezést (leginkább azért, mert ha nincs komment az hülyén veszi ki magát), áthidaló megoldásként lehetne használni a kapcsolatot.
De különben is, ez ilyen egyirányú dolog. Én kapom a híreket, leírom, ti meg olvassátok. Nehogymá' a nyúl vigye...

Helyesbíteni is akartam a délelőtti infón, miszerint az éjszakai túra valószínűleg összesen volt 140km, az etap pedig 400, mivel a fiúk értelemszerűen nem álltak neki geoládázni a sivatagi szellemek jelenlétében, így az ajánlott rövidítésen haladtak.

Erre Zozo fogja magát, és felhív. Marokkóból. Persze nem velem akart beszélni, mert mikor felvettem ezt hallottam:
- Sipi, mit felejtettünk el reggel elmondani?

Amíg Sipi gondolkozik, addig elmondom, hogy én mit felejtettem el délelőtt: szóval a srácok 2 napja vannak Afrikában, de dupla nadrág, dupla pulóver, olyan hideg van. Azt a szponzoros pólót elszúrták. A kabátra kellett volna nyomni a feliratokat.

"Életem első normális napja"

Zozo így foglalta össze a napot. Aztán helyesbített, szűkítette az időintervallumot, de mi értjük. Ma szépen haladtak a mezőnnyel, a feladatokat sorban oldották meg, bár idő után értek Assába (állítólag a pontozásban a több feladat hasznosabb mint az időben beérés). Egyik fennsíkon Villámék filmeztek, szóval az Atlasz-konvoj archíválva lett. [Fel lehet csapni az egész bagázst a polcra, mappába. Gizike kérem, rakjon rá vignettát is, meg a katalógba... köszönöm.]
A PrimaCo Team (49) rádiójával pedig továbbra is gond van, nincs bemérve, így adni tudnak, venni nem. Ez azért a jobbik eset (politikások kíméljenek), de hazatértük után a szerelő egy elvtársi fenékbebillentést lehet hogy megérdemel.

A hat Hummer teljes legénysége jelenleg erős pingvinezésben van (desőt, a Brian élete klasszikus "tapsoljunk" jelenetének hangadója lebeg szemeim előtt), ugyanis Afrika egy olyan ország, ahol szinte csak dieselt lehet kapni, a klasszikus benyát aranyárban adják. Már ha van egyáltalán. És mivel megy a Humi? Na, mivel megy a Humi? Igen, Mr. Spigott! Benyával. Hát, ezt nem kicsit, nagyon.

Azért halkan bekérdeztem Zozót: figyelj, ti ezt tudtátok, vagy csak mázlitok van? Persze bazeg, hogyne tudtuk volna. Hangzott a válasz.

Volt még egy barátságos csocsómeccs, háttérben pörgős arab zenével, amely során a helyiek rommá verték a Para Normal Teamet.

- Kollega, csináltunk ma valami durvát? - fordult Zozo Friedrich Attilához (Alisca-Color Team). Szinte látom, ahogy Attila a vállát vonogatja. Mi durva lett volna? Majd holnap. Na, az lesz a durva. Zozo szerint az sem kizárt, hogy ott rohadnak meg a sivatagban a rókák és kisistenek* martalékaként.

* [Na, ehhez azért már talán kell a mogyorózat: Terry Patchett - Kisistenek c. regénye. A fordítás sajnos nyelvtanilag ultragáz, de ez nem az író hibája, kiváló olvasmány. Bocs a kitérőért.]

Betáraztak 12x2 liter vizet, kaját, tevelepényt, kekszet, üzemanyagot. Ennek a sok mindennek azért volt hely, mert a magukkal vitt ajándékból sokat adaadtak a helyieknek. Szóval aki küldött ruhát, napelemes számológépet, füzetet, az megnyugodhat: a küldemény célba ért.
2021-01-22
Szt Amás

It's a hard days night. Shalallalalala

- Navárjálbazmeg, most satuztunk, kecskék vannak az úton.
- Azzal vigyázzatok, ha elütitek, lincselnek érte.
- Jóvan, de akkor mit eszünk?
- Szerinted hagyják majd hogy megegyétek?
- Ez nem igaz, megint itt van egy nyáj. Na, hol tartottunk?
- Ott, hogy veritek a rendőrt.
- Ja, igen. Szóval teljesen inkompetens volt, végül a marokkói konzul segített a Navarásoknak, remélhetőleg minden rendben lesz a biztosítóval is.

Most pedig elbeszélő üzemmódra váltok. Hintaszék, pipa, onoka a térdre...
A rendőrségtől a két csapat együtt ment a merzouga melletti táborhelyre, ahol már csak 3 jóbarátot találtak (polak-wengry dwa bratanki). Visszamentek Erfurtba (hogy kerültek a néhai NDK-ba?), ahol tankoltak, betáraztak friss hiénabélből, majd a betonon átzúztak Zagorába.

Zagorában már kinn állt az úton a szervizes, magyarzászlós felvarróban (ha egyszer meghülyülök és én is arra járok, viszek neki Pokolgépeset). Beadták a rongyos kerekeket, majd elmentek várost nézni. Zozo nekiállt alkudozni a helyi kalapossal a szerviz mellett:
- Kéne turbán.
- Van, ötven.
- Naneeee, legyen öt.
...[gondolom eltekinthetünk az alku részletes leírásától]
- Okés, 20. Menjünk boltba ütni nyélbe nagy biznic.
...[a boltnál]
- Ó, bocs, csak 15 van nálam.
- Hova gondolsz kedves idegen, 50 a turbán.
- Legyen öt.
...[ismét eltekintünk]
- Na jó, húszért odaadom, de csak neked, mert különben abból élek, hogy szombaton zárva tartok.

Így esett meg, hogy Zozónak a mai napig nincs turbánja.

Sipi turistáskodni akart. Egy táblát keresett "Tombouctou52jours" felirattal. A turbános jó pénzért mutatta volna az utat, de az ilyen trükköknek már a parajdi Sóhegynél se szabad bedőlni. A tábla sajnos nincs meg, pár napja leomlott. Szóval kép nyista, tessék a guglin rákeresni.

Egy netkávézóban elolvasták mi történt velük idáig, képet nem küldtek, mert nem fért be a sávszélességbe.

A szervizben kiderült, hogy mindkét kerékbe belsőt kell rakni (eredetileg tubeless kerekek), ami drága, és így nehéz is. Mindegy, haladni kell.

Az itiner nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy Afrikában éjszaka ne autókázzon senki. Ennek megfelelően a csapat némi késéssel nekivágott az 5. etapnak. Éjszaka. Zagora-Foum Zgid: 410km. Ennek egy része földút. Mármint afrikai földút. Vagy kaparsz a homokban, vagy kirázódik a tömés a fogadból. Úgy meredsz az előtted kanyargó keréknyomra, mint Winnetou Santer nyomaira. A navigátor pedig a GPS-t figyeli: "öt méter múlva elvileg balra"... Szóval ez nem tengerparti kabriózás Jayde Nicole-lal (ráadásul Jázminék el se indultak).
Mindennek tetejébe rájuk tapadt három spori, mintha bringaversenyes grupettózás lenne. Csak itt nem változott a sorrend. Lezuziusz az élen. Aztán a sor 10 autóra nő... Egyszer csak CB-zés, dudálás. A cseh Hummer csapat (igen, azok, akikből egy lerohadt az Alpokban) letolta a konvojt a keréknyomról. Szemtanúk szerint brutálisan szép látvány volt az öt Humi az éjszakában. De megköszönték a helyet.
Az egynyomozás 130km-en keresztül ment, és mintegy 4 órán keresztül tartott. Foum Zgid előtt pár perccel a Sivatagi Cápák (41) alól esett ki a jobb első kerék (defekt). Sipiék segítettek, majd begurultak a fallal körülvett parkolóba.

Pár perc múlva hálózsákostul beájultak Lezuziusz meghitt alváza alá a puha homokba.

Ma reggel megkapták a feladatokat, a 100 indulóból mintegy 59 van még versenyben. A newcastle-i fiúk (99) hátsó futóműve leszakadt. Olcsó húsnak van leve?
Összeállt a jól bevált Atlasz-konvoj (Para Normal Team, Alisca-Color Team, PrimaCo), jó a hangulatuk, szeretik egymást.
Némi birkózás megy még a szervezőkkel a fair-play pontok körül. Ugye a 15, 49-es segített az 52-nek (szöges akadályos defektes történet); 52 a 49-nek (fordítás a rendőrségen); és 52 a 41-nek (defekt). Emellé annyit, hogy menet közben nehéz a szervezőkkel kapcsolatot teremteni, se műholdas telefonon, se sms-ben. Engem eddig elértek, kivéve amikor épp wc-n voltam.

Ez mind hagyján, de elfelejtettem pizzát rendelni magamnak...
2021-01-22
Szt Amás

11 óra

Az Atlasz-konvoj együtt maradt, beérték a mezőnyt, reggel felvették a feladatokat, haladnak.

Most pedig visszamegyek az elfogott kémhez, tekerek egyet a spanyolcsizmán, hogy regéljen kicsit többet.
2021-01-21
Szt Amás

21:54

A marokkói tűzoltóság értetlenül áll a tegnap esti Hotel Bellairban fellángolt tűz lehetséges okai előtt. Kinek állhatott érdekében villanyórát gyújtani? Halef Huszonegysson, az Interpol dán összekötő tisztje szerint számlázási csalás állhat a háttérben. De szakértőnk szerint jóval egyszerűbb a megfejtés. Öveges professzort hallják:

- Kérem szépen, a dolog nem bonyolultabb egy éknél. Az első számú gyanúsítottunk Gustav Robert Kirchoff. Amióta kitalálta, hogy párhuzamos hálózatokban az egyes ágak áramai adódjanak össze, azóta a terhelések hatására a fővezetéken megnövekszik az áramerősség. A szállodába érkező csapatok valószínűleg nyakló nélkül elkezdték tölteni mobiltelefonjaik, laptopjaik lemerült akkumulátorait, és ez okozhatta a melegedéssel járó túláramot.
- Na jó, de a biztosíték?
- Óvadékra gondol? Természetesen Kirchoff Úrnak esélye van óvadék ellenében szabadlábon védekezni.
- Nem nem; az olvadékra gondoltam.
- Jaaa! Na igen, ezt a részt még meg kell vizsgálni, a szálloda villanyszerelőjét még nem kérdeztük ki. Értesüléseink szerint komoly érdekeltsége van a helyi kovácsműhelyben, szóval lehet hogy patkolás esete forog fenn.

A Kék Fény után pedig sajnálatos hírt kell közölnünk: a Para Normal Teamről egyelőre nincs friss információnk. Amint lesz, természetesen, hogyne...
2021-01-21
Szt Amás

Tizenkétóra, híreket mondunk

Merzougánál apad, 48mm, hajóvonták találkozása tilos. A helyi rendőrörsre kivonult a katonaság, mert néhány európainak látszó ember bántalmazta a körzeti megbízottat és egy helyi utazási iroda sofőrjét. Leila az Arab Démon pedig táncolt.

Na, ez azért túlzás. A lényeg, hogy röpke három órás gyurmázás során sikerült elérni, hogy a tettes sofőr beismerő vallomást tegyen, és a rendőr hitelesítse a papírt (Sipi franciatudását tehát nem csak barátnőinek hosszú sora, hanem a marokkói hivatalos szervek is elismerték). Ezzel a PrimaCo Team egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy a biztosító majd fizessen nekik. Az is egy szép menet lesz, ismerve a fogadóirodákat...

Mindenesetre a régi tapasztalat megerősödött: Afrikában az idő is másképp halad.

Sipi szerint most a lovak közé csapnak (mi történt a motorral?), és a zöm után erednek. Este talán nethez is jutnak, és a blogot is elolvassák (ha nem lesz több írás, az a cenzúra hatása - szóval inkább ne legyen itt friss kép, csak büntetlenül marháskodhassak). Addig mi kapcsoljuk a Magyar Rádió Márványtermét, ahol a Para Normal Team Kabarécsoport műsorát veszik fel:

[Helyszín: Atlasz hegység, éjszaka. Sipi a fáradtságtól elkezd a szembesávba húzódni.]
Zozo: Nagyon balra vagy.
Sipi: Persze, azon az oldalon ülök.

[Helyszín: Szintén az Atlasz hegység, szintén éjszaka.]
Zozo: Jobb széle homokos.
Sipi: Persze, azon az oldalon ülsz.
2021-01-21
Szt Amás

Negyedkilenc - One of "The Happiest Days of Our Lives"

Akkor gyűrközzünk neki. Ingujj feltűr, a mozzarellát is rátesszük a kenyérre...

Technikai infóként annyit, hogy a posztok időpontja általában baromira nem egyezik azzal, amikor kikerülnek. Ez van, a fogamzást nem szabad elkapkodni.
Ja, és köszönöm mindenkinek, aki olvas és tetszik neki (péel Roli valamelyik blogról vagy fórumról). Ez a bizalom nagy terhet ró rám, igyekszem meghajolni alatta. Na, elég a szentimentalikából.

Tehát, ma reggel Chrudinák Alajossal sikerült beszélni, aki Oranból mozgatott kapcsolatain keresztül, illetve személyes megfigyelései alapján részletesen beszámolt az éjszakai eseményekről.

Nadorban végül egy hármas konvoj állt össze:

 • Para Normal Team (52) - Lezuziusz
 • Alisca-Color Team (15) - Skoda Octavia 4x4
 • PrimaCo (49) - Nissan Navara

  ["Nador! Az nem lehet! Nador nem kikötő!" Megkérnék valakit, hogy kísérje ki Mr. Spigottot! Köszönöm.]

  A rablóbanda minden cseppjétől megfosztotta a helyi benzinkutat, Zozoék még egy 40 literes marmonkannát is megtöltöttek, majd a kerülő úton elindult. CB-k bekapcsolva, jó hangulatban rótták a métereket felfelé. Prímáék menet közben hegesztették meg a CB-t, amivel apró gond volt.

  Az időjárás egyre marconább lett. Az első aggasztó jel egy tábla volt, amelyen semmi sem látszott. Persze, mivel le volt fagyva. Kis idő múlva Sipi észrevette, hogy a kocsi fara furán riszál (olcsó poén ilyenkor Fekete Pákót emlegetni? az; ki is hagyom). Lezúziusz furcsa viselkedését végül az úton levő tükörjég okozta. Ekkor 1400m magasan voltak, olyan hóviharban, hogy az autókat a szél szabályszerűen eltolta. Mindezt tetézte a helyi vezetési kultúra. Szembe kamionok, politikailag semlegesek (értsd az út közepén haladtak). Fék nincs, csak duda. Tiszta Itália.

  Alajos felajánlotta további híreit a Discovery Chanel Döbbenetes videofelvételek sorozatának is, de a csatorna menedzsmentje nem vállalta, mondván ezt nem bírnák a nézők. De mi bírjuk a horrort, így elmeséljük:

  Egy kamion lassan halad lefelé, miközben felzárkózik mögé a Nissan Patrol, a volánnál Zozo. Szabályos előzési kísérlet balról, félig a padkán, majd a hóban. Az autó beszakad a mély hóban, a konvoj elhúz mellettük. Kis idő múlva Lezuziusz újra az élen, szintén szabályosan balról próbálkozik. Ott jobb a hó mint egy norvég tereprallyn, elhúz a kamion mellett. A CB-n ezután sorba jelentkezik a másik két csapat is: "Megvan a kamion".

  Hajnalban az első falvak egyikénél 80-as tábla. Majd 60-as. Aztán gyanús fekete dolog az út közepén. Vészfékezés, de az ütközés elkerülhetlen. Lezuziusz jobb oldalán végighasított a szöges útakadály. Dupla defekt.
  A kiérkező rendőr pingvines mozdulatokkal közli, hogy ott volt a stoptábla, miért nem tetszett megállni? Naigen ott volt. Térdmagasságban a bozótban. Úgy fest errefelé a fekvőrendőrt amerikai krimikből kölcsönzik. A törzs bizonyára megunta a falun áthaladó mezőnyt, és a tettek mezejére lépett.
  Sipi bement a faluba gumist keresni (hihetetlen a csávó, ilyenkor is csak a szexre bír gondolni), addig Zozo Aliscáékkal és Prímáékkal kereket cserélt. Alajos könnyes szemmel mondta el, milyen jó volt látni, ahogy a csapatok együtt dolgoznak. Tomikám bazeg, - sírt a vállamon - ez a szép Afrikában, hogy összehozza az embereket!

  Belediktáltam egy kávét hű híradósomba, aztán lelketlenül ráparancsoltam, hogy folytassa a beszámolót. Ez egy ilyen szakma... [Villámnak üzenem, hogy minimum 20 db ferpléjpont jár a 15-ös és 49-es csapatoknak. Személyenként!]

  Mivel a négy használt kerékből egyet megtartottak, az bekerült hátra, a zsírúj tartalék pedig előre. Legalább van hely a csomagtartóban a tevehúsnak... Ja, nincs, mert a két defektest berakták, hátha valahol megjavítható.

  A benzin és az idő szinte cseppre ki volt számolva, 7-ig be kell érni Merrzougába, hogy érvényes legyen az etap. Benzinkút pedig az eltelt 500 km alatt egy szál se.

  Merzouga előtt a konvoj egy gázlón haladt át.
  Aki még nem járt a Happy Bike SE által rendezett Gázló bringatúrán, annak leírom, hogy is néz ki egy ilyen: adott az út, rajta keresztül a patak - jelen esetben 20 méter széles folyó. A folyó medre az út vonalában ki van kövezve, illetve megemelve, azon kell haladni. Hatalmas élmény csapatni rajta, csurom víz, haverok, buli.
  Szóval egy ilyen töltésen haladt a csapat 650-kor, amikor a PrimaCo Team (49) Nissan Navaráját aljas támadás érte. A helyi utazási iroda dűnemutogató csapata [ez ilyen turistás buli, hogy a szállóból kiviszik a turistákat a sivatag szélére, hogy lássanak homokot meg dűnét. Aztán fotózás, a fotót meg ki lehet rakni az irodába meg az iwiwre] egy Defenderrel beléjük rontott. Mintegy 20km/h-s sebességnél.
  [Na, ezt meg lehet majd mesélni céges karipartyn, hogy micsoda veszélyben voltunk, mert az a béna rallys totojázott előttünk. Ráadásul a narancsjúz is kilöttyent a vadiúj pierkaárdenre... És mindenki el lesz hűlve turistánk rettenetes kalandján.]

  Mire Zozoék visszaértek, a támadóknak nyoma veszett. Gyors kupaktanács, az Alisca-Color Team tovább hajtott, hogy legalább nekik legyen esélyük az etap befejezésére, gyors kutakodás után pedig a tetteseket fülüknél fogva ráncigálták be a yardra.
  Az örsön Sipi fordított, Zozo telefonálgatott, a tettes nem ismert el semmit, a Navarán röpke háromszázezres kárt becsültek a tulajok (lökhárító tropa, alváznyúlvány vége meggyűrődött - aki látott már Navarát, az elképzelheti milyen erőhatástvolt ott). Szóval a biztosítóval lesz még egy meccs.

  Alajos eddig a pontig bírta megfigyelni az eseményeket, kiadta az indulási parancsot, hisz a híreknek meg kell érkeznie az Óhazába.
  A helikopterből visszapillantva még annyit látott, hogy a rendőr az errefelé bevett pingvines mozdulattal széttárja a kezét: Most mit akarnak? Nem történt személyi sérülés. Innentől ez nem tartozik rám.
 • 2021-01-21
  Szt Amás

  8:15 Előzetes

  Nem ígérhetek mást, csak vért, verejtéket és könnyeket. Ezt Churchill mondta annakidején. A helyzet azért nem olyan vészes, a fiúk megoldották a hágót. De hogyan? Mi van a 15-ös és a 49-es csapatokkal?

  Mindent megtudunk a reklám után. És most zenét!
  2021-01-20
  Szt Amás

  23:05 Asztaku...

  Szóval, vannak dolgok, amik keményebbek annál, mint amikor elszólod magad egy myanmari szállodában, hogy NATO tiszt vagy. Vagy mondhatnánk: ez a rock'n'roll, nem Elvis.

  Jelenleg egy hármas konvoj araszol az Atlasz hegység egyik hágóján. Lezuziusz az élen, mögötte egy Octavia és egy Nissan Navarra. 1400 méterrel tengerszint felett, tükörjég, hóátfúvás. Előttük még 500 km. Állítólag Afrikában vannak.

  Nekem egyből az a hegymászós jelenet jutott eszembe a Gyűrű Túra Egy-ből, amikor Frodóék a hóban mezítláb, egyszálingben. Hőseinknek azért ennél több eszük van. Bár nagy kérdés, hogy a kerülő úton haladnak-e? Mert ha nem, akkor kérdéses az elmeállapot.

  Mondom én ezt innen a meleg szobából, habos kakaót kortyolva.
  2021-01-20
  Szt Amás

  17:28 Bambusznád, majomkenyérfa. Kókuszdió!

  Ha Rommel élne, most csomagolna, és az első Heinekennel (HE-111) repülne vissza Berlinbe; a PNT hadtest sikeres partraszállást hajtott végre Afrikában.

  Ha pedig Verne Gyula is élne, akkor a Lord Glenarvan által talált palackban az alábbi üzenet lenne (és Grant kapitány ott száradt volna el azon a kis szigeten):

  este almeria idegorlo felorankent csere, faradt
  helyi baleset
  1-2 almeria 99-es haver angol. newcastle 140ezer az autojuk
  kikoto parkoloban aludtak az auto alatt ysakban, rossyarc elnek
  reggel 10-15 bamakos gyult ossze.
  bekomp 10
  16 nadorban sima komp
  2 opcio
      direkt atlasy a verfsenyuton estew atlasz, veszelyes
      kerulo autouton ajanlott kerulo
  csomo csapat nem szolt bele senki kikapcsolta
  konvojban valoszinuleg az angolokkal.16:47

  A szomorú igazság azonban az, hogy én élek, és a fenti jegyzet a szobi gyorsított személyvonat utolsó peronján készült laptopra egy kerékpár és pár csodálkozó utas társaságában. Emiatt érthetetlen a záró 16:47-es időpont, mivel akkor még békésen iszogattam egy teázóban. [A lényegre testvérem!]

  Szóval:
  A kerékcsere után idegőrlő autózás következett Almeriáig, ahova éjjel egy után értek. Zozo és Sipi fél óránként váltották egymást a kormánynál (ezt bármelyik banánköztársaság megirigyelhetné). Láttak balesetet is, de helyi volt (vagyis egy bamakós csapat hátországa se kapjon a szívéhez).

  Almeria kikötőjébe érve konstatálták, hogy bizony, komp nyista (ennyit azért vonat se késik). De Lezuziusz nem véletlenül épült magasra. Hálózsákba csavarodtak, majd begurultak hű szekerük alá aludni.
  Az éj folyamán kilestek a bal első kerék mellől, látták Piszkos Fredet, de még élnek.

  Reggelre 10-15 bamakós sorstárs verődött össze. Hőseink a megbonthatatlan magyar-angol barátság ápolása jegyében összehaverkodtak a 99-es számú newcastlei csapattal (Puskásékat nem emlegették, meg az már marha régen is volt). Ők átszámítva 14*104,- Forintért vették az autójukat. Így is lehet...

  Délelőtt tíz órakor bekompoltak, majd délután négyig aludtak. Bizonyára tovább is aludtak volna, de lezavarták őket a kompról. Itt kapcsoljuk Mr. Steve Cuttert:
  - Tehát Mr. Spigott, a belépő kérdés, ötezerért. Hol szállt partra a Para Normal Team 2009. január 20-án? A - Oran, B - Ghazaouet, C - Nador, D - Sougueur.
  - Fogós kérdés... A feljegyzésben Nador szerepel, de tudtommal ott elég nehéz komppal megállni, mivel 1000 m magasan van. A guglimap ugyanitt Sougueurt is jelöli, így ez a két eset kilőhető. Pláne, hogy ezek Algírban vannak, míg Zozóék folyamatosan Marokkóról beszéltek. Úgy vélem a kérdés túl nehéz, feladom.
  - Igen, ez az április elsejei adás, megválaszolhatatlan kérdésekkel. Sajnáljuk kedves Spigott, nem nyert, mert nem nyerhetett, "de legalább a meghallgatásig eljutott". S mivel a választ mi se tudjuk, ezért majd a csapat GPS trackja alapján rekonstruáljuk a pontos útvonalat.

  Tehát jelenleg két lehetőség van. Nekivágni a versenyútvonalnak az Atlaszon át. Ez szerpentinekkel, sziklás utakkal tele veszélyes rész, amit Yves Montand még nitroglicerin nélkül se merne bevállalni. A másik lehetőség a hegység megkerülése műúton, amivel esélyük van az élboly befogására, bár Lance és Ulrich nagyon elhúzott a hegyi etapon (utóbbié lett a túrórudis póló). Én, mint a csapat erkölcsi támogatója, ez utóbbit javasoltam. A kikötőben tehát nagy parázás megy a csapatok között, páran kezdenek rájönni, hogy tényleg Afrikában vannak. Szóval Alessandro Volta tekert egyet a generátoron...
  Sipiék valószínűleg összeállnak az angolokkal, és együtt mennek tovább.

  Zárásképp annyit, hogy a fiúk tapasztalata szerint a CB-t még mindig nagyon kevés csapat kapcsolta be. Egyik túratárs elmondta, hogy ő bekapcsolta, de mivel senki nem szólt bele, így kikapcsolta. No comment. Az ügy akkor lesz szar, ha lerobban valaki, és tőle 4 km-re ott van egy másik spori, akinek ki van kapcsolva a rádiója...
  Zárszóként tehát blogírói feddésben részesítek minden kikapcsoltat.
  2021-01-19
  Szt Amás

  Negyedhét - Vivaaaa jespanya!

  Szóval a komp elúszott. Nem kicsit, nagyon.

  Hat óra után nem sokkal egy Valencia környéki autószerelő műhelyből jelentkeztek a srácok. Gyorsan megnyugtatok mindenkit, akit most a szívroham kerülget, hogy Lezuziusznak kutya baja (a kutyára majd még visszatérünk). Csupán négy kereket kell rajta cserélni. Ugyanis vételkor a használt kerekeket rajta hagyták, és Budapestról öt zsírpapírba csomagolt új kerékkel a csomagtartóban vágtak neki az útnak. A régi kerekeket kinyírták az aszfalton, az újak meg bírják majd a homokban rejtőző tevemaradékot is. Az afrikai szakasznak tehát egy pótkerékkel vágnak neki. Nem vakok, bátrak.

  Napközben Barcelona és Valencia között belefutottak a defektes dorogi csapatba (220). Ők is jól vannak, és a találkozó alkalmat adott a CB rádió próbájára is. Mintegy 30 km-t tudtak átbeszélni. Örülünk, Vincent.
  Az európai szakaszon egyébként meglehetősen gyér volt a CB-forgalom, egyedül Villámmal beszélgettek a fiúk, de Afrikában ez is valószínűleg változni fog. Ott sok minden megváltozik, bólogat mellettem Potrien őrmester dédunokája.

  Mára a további terv annyi, hogy belevetik magukat a malagai éjszakába, pihenés gyanánt (a hírre riadóztatták a készenléti rendőrséget). Holnap hajnalban pedig komp és Afrika. Onnan lehet hogy akadozni fognak a hírek, de felvettük a kapcsolatot a Török Szultánnal, aki szemmel tartja a fijuggat.

  Végül pedig jöjjön néhány pillanatkép:

  [Helyszín: valahol Eur Spanyolországban, autópályán.
  Táblán felirat: Atencion! Con nieve.]
  Zozo: Tudod mit jelent?
  Sipi: Nem, de gyorsítsunk!

  [Beszélgetés Villámmal a kutyás kaland során]
  Sipi: Állatmentésért pluszpont? Kutyát gázoltak.
  Villám: Nem!
  Sipi: Akkor megesszük.
  2021-01-19
  Szt Amás

  1600 Délutáni pótlás

  Részletes hírek este lesznek, addig jöjjön az, amit a feledékenység számlájára írhatok.

  A GPS-probléma megoldódott. A kalibráció nevezetű tevékenység néha csodákra képes. Ennek örömére a fiúk délelőtt... de legyen élő közvetítés, mivel sikeres telefonkapcsolatot sikerült létesíteni:

  (Mivel Zozo multitaszk módban beszélt - navigációval egybekötött interjúadás -, így meglehetősen érdekesre sikerült, de talán kivehető)

  - A kilátón hó volt, jobbra kell menni, nem jön senki, a kilátás jó volt. Jó felé jösz, egy, aztán feljebb.
  - Merre jártok most?
  - Gőzöm sincs, valami francia falu, néznek minket hülyének.
  - Mára is van geokacsolás?
  - Ma már voltunk egy szőlőskertben, de nem lett meg a szajré, futottunk vagy öt kilométert - a háttérben kutyaugatás hallatszik, ami valóban indokol némi rohangálást.
  2021-01-19
  Szt Amás

  Day #3, 10:10AM Összefoglaló tegnapról és titkos tervek

  Montpellierben a Hotel Etap egy elektronikus szálloda; nics portás, mindenféle neten szerzett kódokkal lehet belépni. A gyorsalvás mellékhatása, hogy a gyorsalvó magában beszél, így hála a Hotel Etapban elhelyezett poloskáknak, hangfelvételünkön az alábbiak hallhatók:

  44 27pont139 Hummert szervizelték... hat Yossarian négy58 keletre... Martin Brosnan... hogy megy a havon! jég... Most hol vagyunk? Komp... titkos... Kit... Schumi a Jeepben! olasz... nem, francia...

  Kutatócsoportunk a szófoszlányokból megfejtette a tegnap történteket:

 • A Torinótól keletre fekvő Lac de Serre Poncon hágót nem sikerült abszolválni az iszonyatos mennyiségű hó miatt. Lefelé egy Jeep Wrangler és egy Ducato 4x4-es gép örületesen nyomta a hegyi szerpentinen.
 • A tegnapi nap folyamán háromszor voltak Olaszországban, kétszer Franciaországban. Végül Franciaországban maradtak.
 • A Hummer társulat egyik járgánya az olasz határon lerobbant, de azonnal ott termett egy cseh szervizautó; hiába, ha valaki lemaradt a Dakarról...
 • A monacói látogatás során pedig úgy fest sikerült kis időt szakítani egy kaszinóra, ahol összefutottak Bonddal... James Bonddal.

  A szófoszlányokból sejthető még, hogy a ma délutáni-esti kompolásnak mind az időpontja, mind a helye annyira titkos, hogy maguk a fiúk se tudják. A tudóscsoport nemzetbiztonsági tagja egy korábban lehallgatott e-mail alapján azt sem tartja kizártnak, hogy Lezuziusz turbó fokozatot kapott, és Herkules oszlopai között szándékoznak átugratni, hiszen az e-mailt David Hasselhoffal váltották.
 • 2021-01-18
  Szt Amás

  23:30 Hír és tipp

  Hőseink ma meglátták a nagy vizet. Tengerparti autókázás következik.
  Ez a legkeményebb elméket is kikészíti. Mert annak idején Magellán legalább nem tudta, hova megy. Neki ott volt a remény, hogy másnap szárazföldet lát. De a Bamako résztvevőinek ott a tudat: holnap is előttük az út, balra tenger, jobbra föld. Afrikában meg csere, az anyósülésről lehet majd szemlélni a végtelen kékséget. Több mint egy hétig. Szerintem egy napon belül visszasírják a klagenfurti ködöt és a 2000-es hágókat.

  Paris Hilton egyik neve elhallgatását kérő barátnője szerint ma este fél kilenc körül két elcsigázott fiatalember keresett friss kagylót Monaco egyik illusztris bevásárlóközpontjában. A hölgy sírva mondta el tudósítónknak, hogy a két sármos úr ügyet sem vetett a kagyló-partyval kecsegtető meghívásra, sőt hasig lógó dekoltázsát sem méltatták különösebb figyelemre. Egyre csak azt kérdezték, merre van Bamako...

  Feltételezéseink szerint a Para Normal Team Lezuziusz típusú gépjárműve már elhaladt Lütyő őrmester hajdani irodája előtt, és lassan Montpellierbe érnek. Feltehetően ismét késői érkezés lesz, ami a holnapi etapot tekintve nem túl bíztató. De ügyes fiúk, és hála az itthon elvégzett gyorsalvó tréningnek, egységnyio idő alatt az átlagnál jobban ki tudják opihenni magukat.
  2021-01-18
  Szt Amás

  Tízórai

  A szállást éjjel egy és kettő között érték el. Vegyünk középértéket: fél kettőkor Lezuziuszból kihúzták a slusszkulcsot.

  Pár hír a többiekről:
  Tegnap egy csapat kettős lábtörést szenvedett, arról nem tudunk, hogy ez személyenként egy, vagy egyet fizet kettőt kap akció keretében történt.
  A Travel Chanel csapat (ez érdekes infó, a nevezettek között ilyet nem találtam - kémünk valószínűleg a legnagyobb transzparens alapján azonosította a járgányt)... lényeg, hogy a Suzuki Sandokan nem bírja a kontinentális éghajlatot.
  A hírmorzsák szállingózása közben hajtott el Sipiék mellett a Füles Team (két muki fülhallgatóval, rádióval) - mókás látvány lehet az olasz A4-en.

  A fiúk jelenleg Brescia környékén vannak. A napi első feladatot nem sikerült megfogni. A GPS-sel lehet valami gond, a céltól kb 90m-re furcsa jeleket ad. Ennek ellenére a második feladatként kijelölt napórát meglelték. Hiába, James Cook kapitány szimatjával rendelkeznek hőseink.
  Estig még mintegy 20 feladat és 700 km van hátra.

  És akkor szóljon a Sword of Glory a Motörhead zenekartól! YEAH!
  2021-01-17
  Szt Amás

  21:24

  Sikerült megreszelni a honlapot, így minden rendben, ha elrontok valamit helyre tudom hozni.
  A nap eseményeihez még annyit, hogy Lezuziusz korábbi tulajdonosa is megjelent a rajtnál, és elkísérte a fiúkat egy jó darabig saját autóján.
  2021-01-17
  Szt Amás

  2000 óra, híreket mondunk.

  Sajnos nem sikerült teljesen megoldani a geocaching feladatot, így nincs meg az autogram. Ez a nap tehát a gyakorlásé volt.

  Érdekes jelenség, hogy a verseny többi résztvevője nem viszonozza az üdvözlő dudaszót. Sebaj, ez meg fog változni az első közösen elfogyasztott tevepörkölt után.

  Hőseink vészhelyzetet is gyakorolhattak: egy kis faluban a velük szembe közlekedő személygépkocsi némi lendületet adott egy farkaskutyának. Szegény pára Lezúziusz dögrácsán kapott gellert. Zozo azonnal állatorvosért kutakodott, a szembesofőr pedig kocsijának lebontott elejét próbálta felszedni a földről (kárbecslési szakértőink szerint mintegy 150ezres kár lehet). Mintegy öt perc múlva - megelégelve a totojázást - a kutya felállt, és elbaktatott.

  Most pedig következzen egy részlet az osztrák autópályarendőrség kötelékébe tartozó Amadeus Gutengolffal készült interjúból:
  "Leopold százados a reggeli eligazításon említette, hogy ma indult Magyarországról a flúgos futam, így érdekes jelenségekre számíthatunk. Este nyolc körül a járőrkocsiból egy Csőrös Csepel Tűzoltóautóra lettünk figyelmesek. Le akartuk olvasni a rajtszámát, de ekkor egy brutális dögrács emelkedett ki a Tűzoltó mögül, ráfagyott szőrszálakon ködharmat csillog... Átsorolt a belső sávba... A sűrű köd nehezíti a műveletet, de jól kivehető a két elszánt arc. Rémisztő morgással pörög fel a motor... Igen... Megelőzték a 3 km/h-val haladó tűzbiztonsági járművet, és az 52-es rajtszámú terepjáró a sűrű ködbe veszett. Életem legboldogabb pillanata, hogy láthattam a Para Normal Team autóját akció közben."
  Ezen a ponton a riporter zsebkendőt nyújt át a meghatottságtól zokogó riportalanynak.

  Tehát a csapatnak még keresztül kell vágnia az Alpokon, hogy elérjék a szálláshelyet, mely Verona környékén van.
  2021-01-17
  SzT Amás

  11:00 Elkészülni, vigyázz, kész, ésatöbbi.

  Megtörtént az indulás. Hőseink jelenleg Székesfehérvár környékén zúznak a 8-as út felé, ahol az első feladat található. Stratégiai okokból nem mondhatjuk meg mi a feladat, de ha meglesz az autogram az inotai erőmű portásától, azonnal közöljük.
  2021-01-17
  Szt Amás

  Köszönöm a szót, jó reggelt Zozo és Sipi, üdvözlöm a kedves nézőket is.

  A képmentés problémájára egy jó megoldás, ha USB kábelen keresztül kapcsolódtok a laptophoz. Vagy filmre kell fotózni.

  De a lényeg, hogy már csak percek kérdése, és indulnak. Ujjaink szorító pozícióban, hang megszegik, ésatöbbi. Izgulunk. Vajon eljutnak-e az M7-es bevezető szakaszáig?
  2021-01-17
  Zozo

  Na nem lesz hosszu.

  Konkretan ejfel van az indulas elott es meg keszulok. Ha mar van notebook valamit kene kezdeni is vele :) Sajna most vettem eszre, hogy SD kartyat nem olvas. Tehat nem fogom tudni ezzel menteni a kepeket. Mapsource, nRoute, GoogleEarth mentesek rajta.
  Egyebkent rovid leszek, az utolso pillanatig szereltunk. Bekotottem a villanyt a tetolampanak, a GPSnek tap fixen, csekkoltuk a biztiket, Sipi szerelte az olvaso lampat, szponzort ragasztott. Es nem tudtuk megszerelni a kezifek-lampat, ugyhogy akarmilyen helyezessel vegzunk, nyugottan mondhatjuk:
  Gyerekek, mi ugyanezt behuzott kezifekkel csinaltuk vegig ... :)

  A beallas mar sotetben volt, de azert lattunk durva autokat :) Hummerek sok, nem csak cz de magyar is. Voltak szep patrolok, Land Cruiserek, miegymas. Nalunk megis a primet eddig a suly miatt teljesen leult zoldseges merci viszi, 30 centis atmeroju rabarkacsolt snorkel csovel. Na az kemeny volt.

  Megkaptunk a muholdas telot is. 3 amerikai mar teljesen benyomott a WG boltban, a norveg trio meg esznel volt. Egy *** orszagbol jovo paros besertodott es cserebe lenyult egy kartyat a WG-tol, ilyesmi. Ugy 45 perc utan megvolt a telo.

  Na holnap start, atadom a szot Tamasnak.
  2021-01-16
  Sipi

  Az e-piedesztal rovatunk raadasa kovetlezik. Ma meg Ipsics Tamas es Kiss Alajos segitettek minket nehany ajandekkal. A sok kicsi sokra megy...es szo szerint, mert alig fertunk be a verdaba, de vegulis megtortent a csoda. Kb. 40 kg ajandekkal felrakodva, megtortent a gepatvetelunk, de az addig vezeto rogos ut leirasat inkabb meghagyom Zozonak.
  2021-01-16
  Sipi

  A tegnapi es mai nap az adomanyok begyujtesevel es szerelessel telt.

  Szoval kedves nezoink es hallgatoink erkolcsi piedesztalunk eloadasa folytatodik. Elsokent Gulyas Zsuzsanna es csaladja adott (nem keves) ruhat es egyeb hasznalati targyakat. Majd Mezo Erika csomagjai kezdtek betolteni a kocsit mindefele iskolaszerekkel. Vegul Visi Erzsebet tanszeres ajandekcsomagja zarta tegnap a sort.

  Ma reggel Doman Attila hozott tobb taskanyi informatikai eszkozt annak erdekeben, hogy egerbol ne csak a negylabut ismerjek a kinti gyerekek. Meg a delelott folyaman Gyor Bela folytatta a sort meg tobb iskolaszerrel.

  Annak erdekeben, hogy teljes legyen a paletta, delutan meg erkeztek gyogyszerek es gyogyaszati segedeszkozok. Szerenysegunk nem engedi, hogy az adomonyozo szemelyunket felfedjuk :-)
  2021-01-14
  Sipi

  Ilyen csak a mesékben van!

  A 24. oraban lett +1 tamogatonk! Nem is akarmilyen, hanem Kiemelt Tamogato statuszu. Egeszen konretan a tatabanyai szekhelyu Geotech Kft-rol van szo. Ok amellett, hogy profi kozmuveket epitenek (es helyi sportegyesuletet tamogatnak) a koltsegvetesunket erezhetoen stabilabb alapokra helyeztek.

  NAGYON KÖSZÖNJÜK!!!
  2021-01-13
  Zozo

  Penteken delutan allnak be az autok a Parc Fermebe

  Szombat reggel start

  Azert kozben leirom, hogy van potkerek felnink. Ugyan nem ET-20, de azert csak kibirja az elso gumisig :) Meg bemegyek a Praktikerbe nemi kabelert a tetolampakhoz, es szerszamokert, mert az eredetiket a felkeszules alatt tonkre tettuk.
  2021-01-12
  Zozo

  Felkerultek a matricak!

  Az ido nem mondanam hogy vidam volt Erd felett, de azert Dani lelkesen fotozott, Lezuz pedig mar rutinbol pozolt a kameranak.

  Szerintem kezd versenyautos kinezete lenni.

  Az interiour az elektronikaval. Colorado300, Albrecht CB, es az autoradio. Jobboldalt az uj AVM feltengelyzar.

  Nehany kep rolunk. Jo a fotos.

  No comment fotok, es amikor akasszak a hohert :)

  Es vegul amire biztos nagy szuksegunk lesz, az a: homokvas.

  Es vegul egy elkepeszto dolog. Egyik baratunk bement a boltba, es vett ket nagy szatyor ajandekot, fuzetek, ollok, napelemes zsebszamologep, miegymas. Azt kerte ne emlitsuk nev szerint mert. Kedves Anonymus, verjek aranyba a nevedet ... :).
  Ja es az IBM Notebookot is koszonjuk Neked, talan meglesz az ut vegere is :)
  2021-01-11
  Zozo

  El lettuk igazitva. El lettunk?

  Kivancsi voltam milyen egy eligazitas. Milyen egy ilyen szintu/komolysagu tereprally eligazitas. Nem lattam meg Villamot eloben, ugyanigy nem Borsa Miklost, Fabryt, Bud Spencert, es persze a mezony nagyjabol teljes reszet. Hat lelovom a poent a nagy flash elmaradt :)

  Persze nem volt Bud, sem Fabry. A Lurdy Haz szerintem konkretan szar hely, az osszes ott lezengo nyockeres frissen szabadult arcokkal egyutt. A Renegade Caffe varhatoan kicsi volt, leulni a tarsasag fele nem tudott, a kerdezot nem lehetett hallani, igaz ez ilyenkor megszokott. Volt egy Medik/Biztonsagi szaki, aki kabe elmondta az itiner fontosabb reszeit. Volt Villam, aki egyebkent osszeszedett es hatarozott volt. Es volt a kulugyi kepviselo.

  Na es ott ereztem magam egy picit ugy, mintha komolytalankodnank. Nem vartam hogy eljon Daniel Craig, vagy Jason Bourne, de azert egy olyan arcot kuldhettek volna, aki egy sulycsoportban van a jelen levo emberekkel. Csupa 30-40-50-es ferfiak, akik (remelhetoleg) tudjak mibe vagtak a fejszejuket. A kulugyi szakertonk meg egy idos holgy, az iroasztal mogul, aki probalta a papirjabol felolvasni a novellajat. Elrebegte hogy mennyire halas hogy itt lehet, es hogy felnez mindenkire. Majd elkezdett osszevissza beszelni, hol a kulugyrol, hol arrol hogy nincs kepviselet Maliban es Mauritaniaban, hol arrol hogy allamcsiny van, hol a Gazai helyzetrol, hol a kulugyrol, hol arrol hogy nincs kepviselet Maliban es Mauritaniaban, hol arrol hogy allamcsiny van ... Hogy oszinte legyek nem tudom mirol beszelt :) De legalabb megprobalta. Sipi szerint komolytalan volt, eleg hamar tavoztunk is..

  A lenyeg: barmilyen vidam kalandnak is van ez eladva kifele, valojaban veszelyes. Es ez tenyleg igy van. Tudjuk. De nem a kulugyi kepviselotol.

  Van cebenk! A cburh.hu embere megcsinalta, eljenek a Kandosok. Ugyan be kellett huzni egy uj +/- kabelt, mert a villanyos csak a plusszt rantotta be, es az a cebenek keves. Most profin egy csoben bevezetve megkapta a tapot, es feltettuk a muszerfalra.

  A radion kellett egy kicsit tekerni, igy lett a kabe 3.5W-os kimeno teljesimenybol 4.8W. Az antenna jo volt, termeszetesen magnestalpra megy. Csak FM, mivel amit vennunk kellett volna, azokat elkapkodtak az orrunk elol meg a nyaron.

  Vegul Sipi managelesevel felkerultek a matricak. Errol a kov sorozatban jonnek a kepek, egyenlore igy fest egy Vaddiszno mikor furdetik :)

  Szerintem ettol Lezuz csak meg morcosabb lett!
  2021-01-10
  Sipi

  Megerkeztek az elso felajanlasok! Ugy gondolom, hogy minden adakozo, az adakozas merteketol fuggetlenul megerdemli, hogy megemlitsuk az erofeszieset, a joszivuseget. Semmi tuzijatek, semmi kozos fotozas, csak a nevek es egy kis adalek, hogy kik azok, akik valojaban is tudtak segiteni azoknak, akiknek 1-1 szappan vagy iskolai fuzet megvasarlasa is problemat jelent. Szoval valami e-piedesztal vagy amit akartok. Termeszetesen a lista addig bovul, amig a kocsit le nem allitjuk a Felvonulasi Teren penteken delutan. Tehat lehet csatlakozni...

  Laczhazy Andrea: fekete es szines ceruzak, tollak, filcek, fuzetek, szappanok, gyerek fogkefek es gyerek fogkremek, tobb csaladra valo...meg afrikai leptekben is! Egy papirdoboz, szinultig!
  2021-01-09
  Zozo

  Bemutatom Tamast. Ugy velem ez a belepo magaert beszel, es meg ekezetet is hasznal! Jovoheten ahogy indulunk, o fogja tolni a hirelefantokat. Hogy mi hogy toljuk neki az infohangyakat, na az meg megfejtes alatt van. Jelenleg nem tudok olyan csapatrol, akitol netet lehetne kerni a futam alatt.

  Feltengelyzar van, akarom mutatni Sipinek terepen. Zarat betekerjuk, majd nezi ahogy bekuplungolok, nagygaz, raenged, kapar. Na? Hat elol nem kapart. Az nem lehet. Nagy gaz, kormany teker, Lezuz helyben fordul. Ez tenyleg nem 4kerek. Kicsit elkezdett folyni a verejtek, mar kezdtuk kioldani a zarat mert mentunk volna vissza a muhelybe, mikor beugrott: a terepvalto 2ben maradt ... :) Helyreallt a szivritmus, 4L felezoben Sipi is tanuja lehetett egy 4kerekes arokasasnak :) Politikusok se csinalhattak volna szebben. Szokni kell meg.

  Ebbol sejteni lehet hogy a kuplung is jo lett. Tehat tuzfal kozepen, ott megy le hatra a fekcso, es ott nyomott valamit a kuplung csoven, vagy valami ilyesmi, a lenyeg hogy keves olaj volt benne. Ezert dolgozott osszevissza a pedal. Megtoldottak, es most jo, ugyfest hibatlan a sarkany. A szerelore jellemzo, hogy mikor mondtam a problemat, csak ranezett a motorra, es mondta hogy mi a gond. Emelve, fekcso rovid. Hat vaz Nissan Patrol Powered by Torocsik Attila, Fot Keressetek. Tett meg a differencialokba olajat. A Valvoline szerint GL5 LS 80W90 a hatso speerbe. Szerelo szerint az nem jo. Hat vegul 75W90 ment bele, valami versenyolaj. Ha nem jo akkor majd Bamakoban kiderul. A valvolinet levasaroltuk a Startautoban. Ok is rendesek voltak.

  Lezuziusz szinten Powered by Mozo, mivel kaptunk egy szivargyujtorol elemet tolto szettet. Muchas Gracias Amigo! Ez jol jon ha ki kell szalni az autobol es vinni kell a GPS-t, vagy csak siman fotozunk. Nem, kamera nem lesz, de a fotogepben van kamera funkcio. A semminel tobb, ez van.

  A cb meg nincs benne. Szar kuplunggal nem volt kedvem nyakamba venni a varost, igy is volt egy kopasz audis kocsoggel balhe, azt hitte szivatom, pedig csak nem tudtam egyesbol kivenni a valtot. Vicces volt ahogy kiszalt en meg mutattam hogy huzzon, mert nem tudok megallni :) Azert lehet o is erezte a kontrasztot a 6-os Audi hatulja, es Lezuz dogtolo racsa kozott. Na mostmar jo a kuplung, tehat elvileg holnap lesz beteve a radio.

  Sipi intezi kozben a matricazast es a szponzoros polokat. Ha nem is versenyzo overall, de azert kemenyek leszunk mint a gyari pilotak :) Tulajdonkepp majdnem keszen vagyunk a rajtra!

  Igen, lesz hirlevel, nem sokara :)
  2021-01-07
  Szt Amás

  Bemutatkozik a naplófelelős

  Jó estét mindenkinek. Amíg Zozo és Prof Sipi Jones a kongói dzsungelben keresi Fülig Jimmyt, a kies Pannóniába érkező hírhangyákat én fogom felfújni tudósításelefánttá.

  Egyelőre ennyit rólam, és most visszaadom a szót hőseinknek. Beszéljenek, írjanak amíg bírnak.
  2021-01-06
  Zozo

  Milyen a 4kerek ha hajt? Jo. Sot, nagyon jo!

  Picit megvaltozik az auto menettulajdonsaga: mar nem mozgatja a segget, hatul nem kapar el, gazra kanyarban nem lesz felulkormanyzott. Viszont ugy erzed mintha a vonat huzna a folduton, ugy mesz vele elore. Ehhez mindossze ki kell szalni, es be kell kapcsolni az uj feltengelyzarat :)

  Viszont beesik a kuplung. Igen, igy ahogy irom. Persze mindenki elmondta, hogy a nehez valtas Patrolbetegseg, foleg igy hidegben, es ez mindent kibir ... csak hat nem az a baj hogy nehezen valt be, hanem hogy nem tudsz valtani, mert a kuplung bemegy es ha ratolod a valtokart vagy nem veszi be, vagy kerreg a fokozat.
  Szerelonk ranezesre mondott egy gondot: mivel kaszni emelve van, a fekcso meg a regi, ezert az rovid lett, es valahogy szorul a kuplung nemtudom milyen reszevel, ugyhogy most mindket helyrol folyt el olaj, es raadasul a valtas nem megy. Vagy felso munkahenger. Ej nem konnyu ez.

  Szerdan cebebeszereles, es vissza szervizbe, kuplunghekk, es egy kis GL5 LS nafta a hatso speerbe
  2021-01-05
  Zozo

  Nos, az utolso 2 het kovetkezik

  Nagyon sok mindenrol lehetne irni, de mar nem lesz ra ido. A kov par napban megnezzuk meg a kuplungot, es beszereljuk az uj kezikapcsolasu feltengelyzarakat (by AVM). Allitolag ezek jobbak mint az automata.
  "Automatat az oltonyos terepjarosok hasznalnak" (Gojo)
  Sipi es szerelo emberunk Sanya az uzemanyagszurot es a tetocsomagtartot felszereltek, es felcsavaroztak a 4 lampat is. Meg kene meg nezni a hutoviz csoveit, mert azokrol lefoszlott a kulso boritas. Bontoban nezek tartalekot, illetve ezt lehet betekerjuk powertapeval ... a powertape McGaywer legjobb baratja. Aztan beszerelik meg a cebet is szerdan, meg veszek autos szettet Colihoz. Igy egyszerubb, es kuuulabb. A 4x4 lampaja alapbol szar volt, igaz azota se jo. Ez mondjuk jo hir, jobb mintha az osztomuben lenne a gond. Hatso speerrol irtam itt mar hangzatos lelkes sorokat, igazabol most felemeljuk az auto segget es megnezzuk hogy mirol is beszelunk valojaban. Ha tenyleg van es mukodik meg, akkor olaj megy bele GL5 LS differencial olaj, hogy jol erezze magat Bamakoig.

  Szamomra mar egy nagy tanulsag volt ez alatt az ido alatt: barkacsolas meg olcson ugyeskedes hoszutavon nem jo, el kell vinni profihoz, es egyszer meg kell csinaltatni jol, hogy szamonkerheto legyen. A profi alatt nem a Nissan szakszervizt ertem, abban is van mar tapasztalat regebbrol ... :)

  Szombaton este Bamakos bulej a Lurdy hazban. Azt nem hiszem hogy akar Fabry akar Bud Spencer ott lesz ... de most talalkozunk a nep nagyobik felevel, olyanokkal is, akikkel eddig csak forumon es telefonon beszeltunk. Ezenkivul igertek egy kulugyminiszteriumi csokat is a helyzetet ertekelendo kulpolitikailag. Na erre meg kivancsi vagyok tobbet tudok e meg mintha a CNN-t, vagy Talas Peter Az_Orszag_Elso_Szamu_Kulpolitikai_Szakertoje kozelkeleti megmondasait hallanam. Nyilvan Izrael gazai performance miatt most kulonosen remiszto lesz a helyzet. Ez van.

  Eddig meg nem sokat irogattam errol de sajna nem tudom megkerulni a temat. Kurvara nem viszitek tulzasba a karitativ felajanlast. Nem, itt nem a mutoasztalrol meg a falu kutjarol beszelek, hanem 5 darab gyermek meretu (kinott megunt kilyukadt satobbi) nadragrol, vagy felsorol, vagy ciporol. Vagy egy csomag golyostolrol. Vagy par csomag fuzetrol. Egy perverz Kiszel Tundes naptarrol ...
  Ja bocsanat majd elfelejtettem, a gazdasagi recesszio. Hat igen, az egy kemeny dolog. Csak azoknak jo ahol nincs gazdasag, mert ott nincs hova recesszio sem. Azok az ujevkor is ugyanugy neznek ki a kunyhobol, legeljebb egyel kevesebb terepjaro megy el abban az evben elottuk. Azert teszunk rola hogy ne legyen ures a csomagtarto.

  Szoval hajra van es paras utolso simitasok. Legkozelebb mindent okosabban szervezunk. De higyjetek el mas elsoinduloknal se sokkal jobb :)
  2021-01-03
  Zozo

  Igazabol a legujabb poent meg nem is irtam. Mert amig nem volt biztos addig nem akartam hulyeseggel dobalozni. Pedig sajna nem poen, hanem valosag, nem megy a 4x4. A legfrissebb diagnozis szerint feltengelyzar problem. Hogy mitol megy tonkre a feltengelyzar ket belvarosi 20km-es autozas kozben, azt a joisten se tudja megmondani. A kardan csere elott meg minden szep volt es varazslatos, aztan az elso sardagasztasnal kiderult, hogy majdnem beragadtunk, mert mikor kajan vigyorral hatra huztam a terepvaltot nem kapcsolt be valami.

  Mondjuk arra meg nem kaptunk hitelt erdemlo logikus valaszt, hogy miert van az, hogy a 4x4 lampaja nem villan fel. A lampa a terepvaltohoz van bekotve, ergo ennek nincs fizikai kapcsolata a feltengelyzarral, tehat vagy kiegett, vagy kontatos (mint egyeb mas egok a muszerfalon), vagy ket problemank is van, vagy csak egy de maskepp.

 • Kezi kapcsolasos kabe 50.000
 • Atomata valahol 150.000-nel kezdodik
 • Nekunk automata ... volt

  Ja mondtam mar? Boldog ujevet nektek is ;)

  Mar csak a motor van hatra es a hatso diff. Ezek meg nem szartak be, es komoly osszeget jelentenek. Igazabol mostmar nem lepodnek meg, ha egy hettel az indulas elott ... Pedig tartom magam az alapelvhez, a terepjaro olyan mint egy jo lo. O mindenen atvisz teged, te meg mindig vigyazol ra. Na most lelovom a sztori veget, nagy nehezen kijutottunk a mocsarbol, de a terep magassaga vagy 30 centit csokkent, mert a tobbit kiastuk a hatso kerekekkel. Arokasasra mindenesetre jo volt a performance :)

  Ezuton is sok sikert kivanunk a Parizs-Dakar verzesnyoinek Chilebe es Argentinaban. Erted ... se Parizs, se Dakar :), de ha szemely szerint engem kerdeztek Del-Amerikat legalabb akkora kalandnak tartom mint Afrikat. Mindenesetre remeljuk Palikek alkotnak valamit, eleg jol nez ki a vasuk. Es nem elfeledve a Szalay Teamrol sem, akik szerenyen a dakar.hu cimen tanyaznak :). Ahogy nezem az autoikat, nem sokat kellett talpalniuk a szponzorokert, viszont erdekes mod nem sokat tokoltek a snorkellal, mivel az nincs. Lehet hogy szakaszonkent cserelnek legszurot. Palikek oldalan mindenesetre van egy ket hasnzos info a sivatagi terepezesrol. Egy pont oda, amugy mindket oldal elegge zajos. Bar nekunk volna ennyi bajunk hova tenni a szponzorokat.

  Szoval orom az uromben, hogy legalabb uj lesz a feltengelyzar, lehet majd terhelni. Ezenkivul felkerulnek vegre a matricak is, minden szponzorunk nagy oromere. Nezek cb erositot is, hogy legyen mit beszereltetni penzert. Es vegul behegesztjuk a szivargyujto elosztot is, amit meg akkor vettunk, mikor ugy volt hogy laptop is lesz, meg webcamera, meg meztelen tancoslanyokat jatszo hologrammos vetito. Jelen allapotban a kompresszort es a GPS-t tudjuk majd beledugni.
  2020-12-31
  Zozo

  Kellemes unnepeket mindenkinek!

  Aki olvassa most a blogot, az feltetelezem, hogy hozzank hasonloan tulelte a bejgli mergezest, ezuton is fogadja gratulacionkat :) Mellekelek nehany, a snorkel beszerelese kozben keszult fotot, hala a Dinamit Kipufogo es Tuning Teamnek.

  Az meg hagyjan, hogy kicsit brutalis lett Lezuziusz kulsoje, mert az amugy sem volt egy Owen Wilson, de a hangja! Aldassek az a szamuraj tervezo neve, aki a vezeto oldali sarvedo lemezhez tervezte a legszuro kimenetet, es igy minden gazadasnal duhos horgessel hozza tudtunkra a motor, hogy az uzemanyag egesehez levego is kell. Na most mikor elveszem a gazt, akkor pedig sipol. Ezt hivjak ugy, hogy zene fuleimnek :)

  Mondhatnank hogy keszen allunk, de ez mero illuzio. A tetolampakat meg rendesen fel kene furni a tetocsomatarto rudjaihoz, be kell szerelni a cb radiot, es a meg nem megvasarolt erositot is. Ugy fest nem lesz President. Ez van.

  Jah es kene egy felni is. 7J H2 R15 ET-20 alu. Ugy nagyjabol eselytelen, meg lemezfelni ET-0 lehet hogy volna
  2020-12-23
  Zozo

  A bloggolas leghalasabb resze, mikor vicces fotokat kell kitenni es kommentalni

  Ket vagy harom zsebkendot hasznaltam el, mig kivalogattam hogy a gaz es kevesbe gaz fotok kozul melyek maradjanak. elhihetitek, menet kozben se birtuk ki rohoges nelkul. Aki ezt komolyan veszi, az meg is erdemli. Mellesleg azert keszultek garazsban, mert Dani vakuval akarta ezt tesztelni, kabe ennyit ertek hozza. Vegul a fotosoppra most nem futott idobol, ugyhogy ilyen allapotban kerulnek ki. Sipi meg nem latta oket, ugyhogy lehet hogy meg akar utni, ha majd meglatja az oldalon, hogy mik kerultek ki rola, hehe ;) Az is lehet hogy nehany kep valtozni fog ezert. Egy biztos, kemenyek vagyunk mint az 5hetes teveszar :)

  Sipi tetocsomagtartot szerel, en meg azt nezem hol legyenek az elektronika kapcsoloi a muszerfalon

  Idosb Sipos Sandor, es fia a colgate reklam

  Sipi autoval, en aramvonalas tekintettel

  A csapat kemeny, es vidam

  Nem, en sem gondoltam komolyan a bal kepet.

  Sipi itt meg nagyon vidam ... :)

  Aki epiti a szocializmust, a masik meg ... nos :)

  Na ez mar kemeny.

  Ganxsta Sipi es Doglegy Zolee.

  Tudom hihetetlen, de mi mindezt vallajuk is :)
  2020-12-21
  Sipi

  Ezen a heten Zozo intezett mindent, mert nekem forro, hempergos ejszakak jutottak es ezek miatt harmatgyenge nappalok. Kizarolag. A szepsegpotty az egesz tortenetben csak annyi, hogy 39C feletti laztol "izzadva-forgolodva-almatlanul" egy virussal toltottem az elmult ejjeleket es nappalokat. Szoval kesz vagyok, mint BB Evi a donto utan. Most mar labadozom es nem jon ki belolem tobb, mint amennyi bejut. Mar ez is eredmeny, de egy kis fogyas egyebkent sem artott :-) Orom az uromben, hogy szobafogsagbol is sikerult szereznem egy ujabb tamogatot: Dinamit Dob Kipufogo. Nekik koszonhetjuk a safaricsovunket (aka snorkel kit) es annak profi beszereleset. Ennyit a 100.000 Ft feletti gyari szettrol.
  2020-12-20
  Zozo

  Nos, a következő hírt vadásztam le nektek a neten.

  Az év szenzációja, hogy Budapestre várják Bud Spencert, aki egy magyar csapat tagjaként indul el Afrikába. A Bud Spencer Bamako Team már felkészült az útra. - A jármű készen áll. Az oltásainkat megkaptuk és a művész úr helyét is kialakítottuk a hátsó ülésen. - nyilatkozta Szögi Csaba, a csapat kapitánya. A termetes olasz navigátornak bőven lesz helye a Volkswagen T4-ben. A rallysok nem csak egy teljes üléssort tartottak fenn neki, de még egy névtáblát is elhelyeztek az ülésen tiszteletük és hálájuk jeléül. - Most majd élőben láthatjuk, hogy igaziból milyen Piedone Afrikában - tette hozzá tréfásan a 28 éves informatikus.

  Ez nekem kicsit kamunak tűnik, de szurkolok hogy ne legyen igazam. Közelről látni a Mestert - Charlie Filpót, örökké emlékezni fogok rá :)

  Az Esti Showder sztárja, Fábry Sándor mentőautóval indul a Szaharába. Ő lesz a mentő sofőrje. Az autó a rally végén egy szegény sorsú mauritán kisváros nemcsak első ambuláns kocsija, de egyetlen gépjárműve is lesz. Fábry is megkapta már a kötelező oltásait és izgatottan várja a január 17-i rajtot. - Mentőautóval a Szaharában. Egy Rejtő Jenő könyv címe is lehetne ez. Utunkat Rejtő emlékének ajánljuk. - nyilatkozta a showman. A Charity March nevű segélyszervezet és az Afrikai Magyar Egyesület által szervezett akcióban még három másik Mercedes M307-es mentőautót juttatnak el a térségbe önkéntes sofőrök és navigátorok, akik vállalják a nem mindennapi kaland megpróbáltatásait.

  Legalább röhögés lesz

  A 620 külföldi és magyar induló között ott lesz Dammak Jázmin, a Miss Universe Hungary 2008 és Freire Szilvia, a Miss World Hungary idei nyertese is. Hazánkat a két királynő fogja képviselni a futam jótékonysági eseményein. A lányok egyébként a rally mezőnyével haladnak a Mali Köztársaság fővárosáig és ugyanazokkal a nehézségekkel kell megküzdeniük, mint bármelyik indulónak. A két szépségkirálynő már az év közepén megkezdte a felkészülést az embertpróbáló kihívásra. Szeptember közepén sikeresen teljesítették a Budapest-Bamako felkészítő futamát, a Budapest-Makót.- Már nagyon várom az utat. Imádom Afrikát. - nyilatkozta Dammak Jázmin, aki gyermekkorát Mozambikban töltötte.

  Remélem mi leszünk ott, mikor ki kell őket húzni ... ;)

  A 2005-ös Miss Hungary, Semmi Kis Tünde is ringbe száll az idei Bamakon. Ő azonban sokkal nagyobb fába vágta a fejszéjét. Egy KTM motorkerékpár nyergében fogja átszelni a Szaharát. A hihetetlen erőt és energiát igénylő teljesítményben a veterán Dakar motoros, Perepatics Richárd lesz Tünde társa és mentora. - Tudom, hogy nehéz lesz. Minden nap edzek. Nagyon jó formában vagyok és úgy érzem, hogy maximálisan fel vagyok készülve - nyilatkozta a szépségkirálynő, aki egyébként az egyetlen női motoros a mezőnyben.

  Na ez kemény!

  A szelíd motorosként is ismert Buza Sándor viszont nem két keréken, hanem egy Hyundai H100-as kisbusz volánja mögött vág neki a 8 országon és két kontinensen áthaladó futamnak. - Semmitől nem félek és hihetetlen nagy várakozásokkal nézek a kaland elébe. Mindenre kíváncsi vágyok és már alig várom az indulást. - nyilatkozat a műsorvezető.

  A negyedik alkalommal megrendezendő Budapest-Bamako a legnagyobb szaharai autóverseny. A negyvenöt ország színeit felvonultató mezőnyben 212 autó, 31 motor, 6 teherautó és 3 busz áll rajthoz a magyar fővárosban január 17-én reggel. A befutó Mali fővárosában lesz január 31-én reggel.
  2020-12-17
  Zozo

  Nos, mától Lezuz úgy siklik, mint éhes gyerek karja a vajazott tepsiben

  Előszőr is otthon maradt a kocsikulcs. A kardán ki volt szerelve, az autó ott állt a barát okos szervizében lezárva, az úton brutális dugó, a barát néz higgadtan, mi meg érezzük hogy ez gáz. Mire visszamentünk a kocsikulccsal a zsebünkben, a barát már kinyitotta az ajtót, és beszerelte a kardánt ...
  Hát így kell ezt.
  Eztán meg lett igazítva egy cső a hűtőn, egy másikról (felső) meg le lett véve a szétbomló szövetborítás, erre kell szerezzünk tarcsit. Be lett zsírozva minden, olajcserék, szűrőcserék, hűtővíz cserék. Aztán balelső fék szétszerel, és látszik, hogy az alsó bigyó (lehet röhögni) nem megy vissza a helyére, fék menet közben szorul. A diagnózis szerint valamit kentek gumira, amitől annak az nem volt jó, és gumi szorult. Némi hekkelés után probléma elhárult, majd jobbos fékek is megnéz, de az jó volt. Ki kell hangsúlyozzam, hogy szerelő barát nagyon korrekt és tisztességes ember volt, jött szerelt magyarázott csinált. Ilyen kéne sok.

  És amikor elhoztam ... hát nagyon zseeer. Jól gyorsul, finoman fékez, nem zörög nem kattog nem rezeg semmi.
  Kivéve amikor tekeri az ember a kormányt. Valamit mondott a szerelő, hogy alul valami csuklók miatt van ez, és igazából ki fogja bírni. Hát ez van.

  Mi is van még hátra? Hát be kéne szerelni az elektromos cuccokat. Szivargyújtó elosztó (különkapcsolótáblával!), cébé, hűtőláda, tetőfények.
  Ja és a snorkel.
  2020-12-14
  Sipi

  Ma elhoztam Vecsesrol a felujitott kardanunkat. Nem volt olcso, de profin nez ki. Remeljuk, hogy ugy is fog mukodni, mert a beszereles holnap este/ejjel lesz. Szoval a holnap megint hosszu lesz...
  2020-12-09
  Zozo

  Egy mokas video:

  Legkozelebb Hummerrel megyunk :)
  2020-12-08
  Sipi

  Hejjjjjj! Ma felvettuk az admin cuccokat: utlevelek, pass-ok, terkep, matricak, stb. Este pedig Lezit viszem szervizbe, ahol egesz ejjel alatta fexxxem majd :-) :-/ de reggelre mar motorikusan ujra szep es kivanatos lesz :-) tutto novicento keno- es hutoanyagok mindenfele.
  2020-12-05
  Zozo

  Azert ez nem lesz ilyen egyszeru

  Indulasnal meg semmi, majd mikor 2-3-4-be valt az ember, a kuplung felengedesnel es gazadasnal hatulrol jon egy emberes koppanas. Kulso szemlelonek igen ijeszto femes csattanaskent hasit be az elmeny. Ha pirosnal lassitok, ahogy leallunk szepen, lassulo kopogassal jelenik meg majd tunik el a zaj hatul/alul. Telefonok mentek, megfejtesek jottek:

  "Kardan vagy diferencial" by Gojo

  Nem kene. Ez volt az elso gondolatom. Korbetelefonalas utan eljtutottam egy III. keruleti Nissanos bontohoz, ahol azt igertek 30k pengoert felujitjak a kardankereszt temakort, ha odavisszuk. Van meg az Eurokardan, de az Gyor, illetve egy vecsesi csoka, de az olyan akcentussal beszelt a teloba, hogy mar azt hittem Marokkoban vagyunk. Hetfon visszuk egy ujabb ismeros szervizbe, futomuvesek, ott emeles lesz, aztan meglassuk mi mennyire lotyog.

  Kardan temakorben klikk ide

  Bivanbi, tiszteletbeli technikusunk szerint ez meg barmi lehet, akar felfuggesztesfele is. En valahogy hajlok a kardan fele. Diff nem hiszem. Mar csak azert nem, mert legutobb, mikor Danival lehajtottunk a Nagyenyedrol az Alkotasra, csak kis gazt adtam a hatsora, de egesz komoly utlezaras lett belole, amig birkoztam az ellenkormanyzassal. Ilyet rossz speer nem csinal szerintem :) (meg jo gumik sem baz)

  Hat most nagy fosas van, mert ez sokba is tud fajni. Addig minden mas dragabb project leallt, ugymint fedelzeti notebook, meg fedelzeti kamera.
  2020-12-04
  Zozo

  Uj video a fooldalon. Ez azoknak a hardcore fanoknak van mondva, akik egybol ide a blogra ugranak :) A video azt mutatja, ahogy Villam bejarta az utvonalat, es megcsinalta az itinert. Na most ez ugy lett kommentalva, hogy idezem "eloszor is tuleltuk".

  Lesz mu-hodas telo is. Ez segitseg es felelosseg is egyben. Ha kettetort az alvaz a sivagatban egy ugrato utan, bent hasalunk a godorben ket dune kozott, es a cebe kurvara nem advesz ... nos akkor jol jon hogy tudunk csorogni egy arrajaro mu-hoodon keresztul. Tavaly (iden) 2 motoros uszta meg igy a kalandot, mert nem tudtak kitolni a motorjukat ket dune kozul.
  A felelosseg akkor van, mikor felhiv a versenyzo, hogy "Cimborak baj van, itt fekszem xyz koordinatanal, es az van hogy se elore se hatra, se viz se wc papir, gyertek". Es akkor latja az ember, hogy az a koordinata 200km visszafele.

  Szoval megyunk, viszunk telot, lehet csorogni mert be leszunk kapcsolva, es fel is vesszuk.

  Meg annyi, hogy a gps oldalt elkezdtem boviteni. Annyira nem vagyunk menok mint egyesek de azert nem leszunk elveszve :)
  2020-12-04
  Sipi

  Ma elhoztam a Gunk Olajdepo tamogatonktol az "ajandekainkat". Versenyminosegu motorolaj, autoapolasi termekek, stb. A kocsim kotelezoje kozeleidik lassacskan es megkerdeztem, hogy miben fajna naluk megvenni a kenoanyagokat. Kiderult, hogy markaszervizhez kepest kb 20-30%-al olcsobb ugyanaz a fajtaju/minosegu aru. EZ NEM REKLAM! Ez teny, megpedig zsebbefajo. Ezt kovetoen Zozoval kigurultunk Dunakeszire uj akksit venni, mert tovabbra is fulunkben motoszkalt a szakik hangja: akksit sak parban szabad cserelni. Sajnos eddig nem csengett eleg hangosan a hallojaratinkban, mert hitetelenkedesunkert tobb bikazassal fizettunk, de most mar ennek is vege...remeljuk :-) Plane, hogy Zozo gatyaba razatta Lezi elektromos rendszeret. Ja, tenyleg! Mjadnem el is felejtettem. A CB-t es meg par aprosagot is megvettem ket online aukcio portalon...es most varunk, hogy ujra butykolhessunk es kilepjunk az eterbe 50W-on. Oooo...bocs: 5W-on :-)
  2020-11-30
  Zozo

  Nos a helyzet fokozodik

  Mert hogy a gep 24V-os. Ezt ket sorba kotott 12V akksival abszolvalja. Ebbol az egyik aksibol megy kabel az utasterbe, menet kozben ezen volt a riaszto, es utana a magnoradio is. Riasztot kivetettuk, aki ezt ellopja az beteg, es nincs benne semmi. A radio miatt a biztit erre a kabelre vissza, es 15 prc utan ujra lemerult, ami azt jelenti, hogy az aksi es a radio kozott valahol baj van. Merhogy a radio utolag lett beszerelve. Ennek eredmenye keppen penteken 3x bikaztak meg a gepet, es egyszer be is akartak tolni a gumisnal 5-en.
  Nana hogy Lezuz nem hagyta magat :)
  Hetfon specko villanyoshoz megyunk, aki meg fogja oldani. Erzem ...

  Rendeltunk uj gumikat, mert a jelenlegi inkabb forma1-be valok, az uj szabalyok (slick gumi) szerint. Ennek annyi elonye van, hogy nincs lelkiismeret furdalasom amikor aszfalton jarok vele. Az uj gumik a B2B forumon is ezerrel ajanlott BFGoodrich lesz. Na most arrol komoly filozofiai eszmefuttatas zajlik, hogy M/T vagy A/T gumit erdemes vinni. Mivel nekunk a slick gumik eredetileg M/T-k voltak, ezert ilyeneket rendeltunk, aztan meglassuk.

  Tehat BF Goodrich 31x10.50R15 M/T Tubeless

  Danival aktivak voltunk. Ezt eredetileg - mint megtudtam - fenyfesteszetnek hivjak, vagy valami olyasmi. A zar 30sec-ig nyitva, es ezalatt vakuval korbeszaladjuk a gepet, es megvilagitjuk jol. Es ebben az a vicces, hogy az itt lathato kepeken frankon rajta vagyunk, ahogy szaladgalunk a vakuval. Aki megtalalt minket az nyert egy fel par kalipszo zoknit :)
  Bizonyara mindenki emlekszik meg arra, mikor aputol megkapta a csaladi suzukit, hogy este a diszko utan felvigye a 18 eves babat Budan a Mambo barnal, a zsakutcaba. Ahol latni a parlamentet, a lanchidat, a Dunat, es kello a diszkrecio, es sok a paras ablak.
  Mi mindent megtettunk hogy kiszurjunk az aktualis randizokkal, ahogy fotozgattunk es szaladgaltunk a vakukkal. Ugyhogy egy ido utan haza is mentek. Eredmeny lathato egy uj keppel az Autoful alatt.
  2020-11-30
  Sipi

  Tegnap volt az utolso felkeszulesi futam. Mivel az uj gumik meg nem erkeztek meg, ezert feleslegesen nem szivattuk magunkat a jeges dagonyaban. Zozo 'fotozason', amin en is at fogok esni, hogy egy kicsit "mediaribanckodjunk" is :-) En pedig 19,00-tol hajnali 04,00 reklamzabaltam. A szervezes tovabbra is tavol van a 100%-tol, de a filmek tivabbra is istenkiralyok voltak!
  2020-11-27
  Zozo

  Jojjon nehany info a versenyrol, hatha felcsigaz titeket.

  Eloszor is ez lesz a leghosszabb es legkemenyebb eddigi B2B az osszes kozul, tulajdonkepp a Dakarnal is hosszabb. Mivel elozoleg volt fika arrol, hogy a komoly embereknek idonkent tul konnyu, a frisseknek meg neha tul kemeny a szakasz, ezert jol eszrevehetoen kette lesz valasztva a kihivas:
  - tura
  - verseny
  Na ez utobbi lesz az ereszd el a hajam iden, mi is ebben indulunk. Itt lesz nehany szakasz, amelyik komoly kihivast fog jelenteni, ezeket aszfalton el lehet kerulni. Be lehet kukkantani, aztan mindenki a sajat vermerseklete szerint eldonti hogy vissza, vagy tovabb.

  Egy dologra kell figyelni: tuddj kulonbseget tenni a faszagyerek, es a hulyegyerek kozott.

  Kulturalis felkeszules gyanant egy vicces aprosag: Marokkotol kezdve nem nagyon ismerik magyarorszagot, kiveve egy embert akit ugy hivnak Nicolas Sarkozy. Na ot nem szeretik! :) Ugyhogy az elso amit tudatositani kell, hogy kozunk sincs Nicolahoz.

  Termeszetesen sok szivas lesz. Nehany arosag az eddigiekbol, idezes a versenyfelkeszitobol:
  "Lehet, hogy ellopják a pénztárcád.
  Lehet, hogy letartóztatnak hamis pénz használatért.
  Lehet, hogy cserbenhagyás miatt bevisznek az rsre.
  Lehet, hogy az út szélén kell a nagydolgod elvégezni, majd a kupac mellett hagyod az
  övtáskád az útleveleddel és az összes pénzeddel, majd 150 kilométerrelodébb veszed
  észre, hogy nincs meg az övtáska.
  Lehet, hogy véletlenül bezárnak egy kbányába éjszakára.
  Lehet, hogy összeveszel a társaiddal, feldühödve kiszállsz a kocsiból és egy marokkói sikátorban késsel támadnak rád.
  Lehet, hogy tönkre megy az autód, a vonattal kell tovább menned, de a vonat kisiklik, és nem jár arra több.
  Lehet, hogy fejre áll az autód a szavanna közepén.
  Lehet, hogy Európában kipakolnak.
  Lehet, hogy Velencében hagyod az útleveled és csak a marokkói határtól 4 órára jössz rá.
  Lehet, hogy elveszted a marokkói vámpapírod, és a mauritán határtól visszaküldenek Nadorba.
  Lehet, hogy maláriás leszel.
  Lehet, hogy egész éjszaka gyalogolnod kell a Szaharában, míg segítséget találsz.
  Lehet, hogy a kocsidat elmossa a tenger.
  Lehet, hogy órákon át fogod a kocsid ásni a homokban."

  Vicces. Kesobb meg folytatom
  2020-11-26
  Sipi

  Khmmmm...szépen, csendben, de annál nagyobb örömmel jelentem tisztelt olvasóink, hogy megérkezett a legújabb támogatónk. JUHHHÉÉÉÉÉ! A Waeco termékeket forgalmazó Transaurus cég profi hűtőládával támogatja utunkat. A Waeco abban fog segíteni, hogy a hűtést igénylő anyagokat (például gyógyszer) minőségromlás nélkül tudjuk célbajuttatni. TE mivel SEGÍTED az adományozást?
  2020-11-26
  Zozo

  Es igen, megszereltunk, megcsinaltuk, rajottunk, mert tudjuk!

  Megvan miert merul az aksi :) Merugye mutyizos olcsoer megcsinalom emberunk sokmindent kiokoskodott, de a merules oka csak nem lett meg. Hat pedig, a jotanacs: ne vigyetek autot olcsoemegcsinalom emberhez.

  Szoval tortent, hogy garazsban szereltuk fel a szurofenyeket es a Thulet a tetore - itt jegyzem meg, hogy extrem brutalis lesz az auto -, mikor ujra nemindult. Hat ja, persze, szerencsere torreador emberunk, B1B nem volt messze, es fekete lesotetitett Etykevel ovatosan begurult a garazsba, mint barmelyik Steven Seagal filmben az aru atadasa elott. Aru helyett itt az elektronok adottak at, majd miutan beroffent a sor6, talaltunk az egyik aksin egy biztit egy kabelen. Lehuztuk, es az amugy se mukodo riaszto aramtalan lett. Es masnap erdekes mod nem merult le az aksi. Es erdekes mod pocre indult. Nahat :)

  Talan banalisan hangzik, de a szereles kozben jut ido egy kis terepre is. Nem szabad tulzasba vinni, meg a vegen tulsagosan is felkeszulunk, es semmi meglepetes sem lesz ... :) Volt kis erdei emelkedos, kis erdei zuzos, kis frissen irtott erdei tisztason kaparos. Ezenkivul volt GPS-es pontra autozasos, amivel hoztuk az 5meteres pontossagot. A vicc kedveert csak turista terkep volt rajta, nem hiszem hogy mauritaniaban es malin tobb lesz, barmit is igert a VilagKapu. Szal jo ez a Coli, de azert Tomahawkot nem fognak vele szerelni, mint ahogy a tobbi GPS-t sem.

  Az elso egy lejto, ami itt nem latszik annak pedig. A masodik azt mutatja hogy menet kozben a ko raz.

  Most nezem hogy ennek a kameranak specko usb csatija van, SD kartya meg pont nem volt benne, ugyhogy a szerelesrol a kepeket nem tudom hogy szedem le rola, mivel internal memory=bol nem tud SD-re masolni. Minden kameraszabvanyfeltalalo monnyon le! Ha van valakinek egy jo kameraja, az most lehetne jofej :)
  2020-11-21
  Zozo

  Amig Sipi dolgozik, addig en lelkizem. A minap vonattal jottem haza Becsbol

  Tortent, hogy a fulkeben 2-en ultek, egy idos holgy, es egy igen jo terbeli tulajdonsagokkal megaldott barna haju no. Mivel nem tudtam hogy magyarok, angolul koszontem, es igy ok azt gondoltak, hogy ketten vannak, es megtargyaltak az elet magvas dolgait.
  A lenyegre terve, barna haju csajunk eloadta borzaszto elmenyeit Tuneziaban. Hogy az milyen koszos. Hogy a helyiek milyen megbizhatatlanok. Hogy a taxis bevitte oket egy sikatorba, es ok erre hogymegilyedtek, a ket szoke baratnojevel 3-an ultek a taxiban, es hogy el akartak szaladni, hogy a taxis ezen hogy kiakadt es csapkodta a kormanyt, hogy a nok elete milyen sanyaru ott mert a vallas igy meg ugy ... szoval a vegere eljutott odaig, hogy a szalloda nagyon jo volt, es ha ki se jottek volna belole akkor egy tok jo nyaralas lett volna.

  Ugye itt ilyen hulye picsak nem lesznek ... ;-)

  Meg egy fontos dolog kimaradt a felkeszulesbol, megpedig a cb radio kerdese. Termeszetesen utanajartunk a kerdesnek, es hamarosan nem vesszuk meg a vagy stalkert vagy grantot. Hiszen mi betartjuk a hatajos jogszabalyokat, es csak CEPT-es keszuleket veszunk ...

  Azert ha az FM-en kivul is tudunk majd dumalni, azon ne csodalkozzatok nagyot :-)
  2020-11-20
  Sipi

  Repkednek a tízezrek kifelé a zsebünkből, de reményeink szerint az érdemi javulás útján járunk biztonság és teljesítmény területén... Áramtalanító kapcsoló, 4 kiegészítő fényszóró, új szűrők, új ékszíj, kartervédő és norkel kit. Hétvégén még egy kis kiruccanás és jövő héten már lesznek új képek errefele. A snorkelt csak később csodálhatjátok meg, de a változás már így is nagy lesz...
  2020-11-14
  Sipi

  Lezuziusz megkapta az orr piercingjet, ami rovidesen lathato is lesz. Meg a szurofenyek elhelyezesen agyalunk egy kicsit ...
  EEES megkaptuk a Thule tamogatonktol a tetoboxot es a tetocsomagtartot is. Igy tobb, mint 300 literrel bovul a rakterunk!
  2020-11-13
  Zozo

  A szponzorok oszlop a jobboldalt bovult egy taggal. Gunk webaruhaz motorolajoknak, kenoanyagoknak, esatobbi.

  Meg egy aprosag: megkaptuk a rajtszamunkat, mostantol mi vagyunk az 52. Ezugyben hamarosan update erkezik a weboldalra
  2020-11-09
  Sipi

  Ujabb tamogato ajanlotta fel segitseget. Pontosabb reszletek rovidesen... Szoval gyerunk, TI se fogjatok vissza magatokat! Keressetek meg minket, tegyetek ajanlatot es megegyezunk!
  2020-11-07
  Zozo

  A piramisok

  Mar a helyszinen elkezdtem megfogalmazni a mondanivalomat a kohalmokrol es a korulottuk levorol, mivel ugymond markans velemenyem tamadt a helyzettel kapcsolatban on sight. Azota (a repulogepen potyogve) egy picit enyhult ez a benyomas, es talan sikerul hangyanyit diplomatikusabban fogalmaznom mint akkor ... :)

  Nos amondo vagyok, hogy ide csak az jojjon, aki tenyleg piramisokat akar latni, mert olyanja van. Aludja ki magat, kajaljon be elotte jol, igyon sok folyadekot, nezzen meg egy vigjatekot, vagy legyen vidam tarsasaga, szoval legyen nyugott es jokedvu ... igy talan elkerulheti az idegbajt, es a gyilkos hajlamokat.
  Mert ugye a piramisok talan (az altalam eddig latott vilagon) az egyetlen olyan hely, ahol fizetned kene a tekintetedert. Ha itt ugyanis ranezel barmire aki/ami nem kulfoldi, akkor az azt jelenti, hogy fizetni akarsz, es elkezdenek ragadni rad mint a pioca ami elotte technocolban furdott. Barhova nezel venni akarsz, legyen az akar teve, a lo, a szuvenir, a piramis, a szilicium es ossztevoi, es mind az ot elem kinabol.
  Az a legfobb problema, hogy a piramisokhoz az atlag user nezni megy. Nezni a koveket, a nagysagot, es a messzeseget. Meg a tevet. Enelkul nem sok ertelme van itt lenni, es ezt tudja Mohammed is, arrol nem is beszelve, hogy nehez lenne csukott szemmel kitalalni a scenariorol.
  Felteve ha nem akarunk vakvezetesert is fizetni :)
  Azt hiszem az tette be a vegsot, mikor az ak47-est fogo tourist police-ra raneztem, es jott oda:
  - Hello sir, picture?
  A tiedet.

  Mit lehet tenni ilyenkor? Az alap variacio az volt, hogy nyitott szivemmel percekig tarto tarsalgasba kezdtem az aktualis Mohammeddel, elosegitven orszagunk kozeledeset, majd hosszu percekig tarto terelessel tudtam csak kijutni a csapdabol, es benyelni az anyazo tekinteteket. Felvertezve a tapasztalattal, hogy az arab vendegszeretet ugyan agressziv, de legalabb nem onzetlen, a masodik szintre leptem:
  Felenk lep valaki es ranezunk
  - Hello sir where are you from!
  - From Hungary.
  - Aaa, Budapestu. I have a cousine in Budapestu! In university!
  - Thats great.
  - Picture with me?
  - No thanks.
  - Take a picture with me sir. Money go money come, not important.
  - No thanks, by.
  - Picture with you?
  - I've got
  Es ez az utobbi nehany sor, az ovatlan user eseteben vegtelen ciklust jelent, amibol csak beleegyezessel lehet szabadulni. Jomagam hatarozott lepesekkel elhagytam a szituaciot. Ezutan nem lepodunk meg, hogy ovatlan idos hazaspar csapdaba teved:
  - Hello sir, where are you from
  ... nemerteni
  - Aaa, I have cousin in Dallas. Picture with me?
  Majd eljutunk a Vegso Megoldashoz:
  - Hello sir, I help you make picture
  - Nice to meet you fuckyousalem ...
  Gyorsan el.

  Persze mi ecceru turistak is osszetartunk, ezert nem csodalkoztam mikor a tipikus 40-es amerikai odalepett kezeben a geppel.
  - Excuse me Sir, could you please ...
  - Yes of course, five pounds.
  - Hahaha
  - Hahaha

  Szoval tenyleg bazi sok kovet hordtak egymasra ott. Raadasul jo magasra is jutottak vele. Arrol nem is beszelve, hogy tisztara szabalyos piramis alakja van az egesznek. Es ami a legszebb, hogy tobb is van ebbol. Marmint a piramis alaku kohalmokbol. Ott a sivatagban, Kairo szelen. Kar hogy a multjabol alig jon at valami, mert 1 metert nem lehet nyugodtan megtenni
  Ez is volt Egyiptom, ez is volt Kairo :)
  2020-11-06
  Sipi

  Terjunk at sajat tenyeinkre amig Zozo "nyaral" a munka leple alatt. A rajtszamunk az 52-es es november honapban leadjuk a vizumkervenyeket is. Holnap megyek Lezuziuszert, mert az elektromos rendszeret vizsgaltattuk. Ennek eredmenyekeppen megszabadultunk egy cellazarlatos akksitol, de szerencsenkre olcson (74Ah, 14500 Ft) kaptunk ujat. Ugyanezzel a lendulettel egybol atviszem Lezit Godre, hogy feldiszitsek az orrat egy gallytoro raccsal. Meg CB-t keresunk, mert annak meg igencsak hijan vagyunk...
  2020-11-04
  Zozo

  20 millio ember egy varosban

  A kozlekedes a durvan kaotikus, es a borzalmasan kaotikus kozotti egyenes barmelyik potjara definialhato pont, Kairoban. Bevallalos, figyelni kell, kell hozza sok turelem, es birni kell a stresszt. Ez utobbi abban jelentkezik, hogy mig europaban az emberek mobiltelefonalnak vezetes kozben, addig itt dudalnak de kegyetlenul. Felfestes, tablak es jelzolampak csak azert vannak, hogy ne legyen unalmas az utca, mas jelentoseget nem voltam kepes felfedezeni. Ebben a legnagyobb vicc az, hogy akkor miert mukodnek a lampak ha ugyis szarik ra mindenki? Eddig minden nap mentunk taxival 2x, es minden nap megusztunk legalabb egy satufekes csattanot. Ha a kreszt nem is ismerik itt, azert vezetni tudnak valamennyire.

  Persze a kiejtesemre mar megerkeztek az elso fikak, de jelzem hogy nemerdekel, en ugyanis nem szalemalejkumnak hallom, hanem igenis szalamoaleku-nak, esetleg a vegen egy m meg mehet. De azert ezuton is koszom a sok Grecsi tanar urnak :)

  A social engneering-nek mar megvolt az elso hatasa. Miutan a minap az egyik assistant a hotel kijaratanal utbaigazitott - itt meg kell jegyezzem hogy a szor szo egysegnyi ido alatti elhangzasa az utobbi idokben exponencialisan megnott -, masnapi talalkozasunknal nem felejtettem el neki megkoszonni, es elmondani, hogy milyen kivaloan megmutatta az utat, es egyebkent is. Nos ezek utan a femdetektoron mar nem kellett athaladnom, mert emberunk minden kalasnyikovos ort lesoporve az utbol attessekelt, tobb volt a szor mint az egyeb angol szo a mondatban ... Lehet hogy hamarosan probat kene tennem ennel a kapunal es embernel a svajci bicskammal? Ha nem jelentkeznek, akkor megsem sikerult :)

  Szalamoalekum, barataim
  2020-11-03
  Zozo

  Az esemenyek zajlanak, ahogy kozeledunk A NAP-hoz. Mar csak 3 honap, es itthon is vagyunk! :)

  Sipi a minap elkoltott sokezer forintot a csapatra, mert a zarlatos akkumulator cserere szorult. Talalt egy akcios CD-s autoradiot is nemsokert, plussz szukseges aprosagok:

 • potbiztositekok
 • kanna
 • lathatosagi mellenyek
 • uzemanyag leszivo cso
 • gumipokok
 • szerszamoslada
 • stb ...
 • A villanyos emberunk hamarosan jelentezni fog, Lezuziusszal ugy fogunk hasitani, mint Michael J. Fox a Vissza A Jovoben.

  Mindekozben en Kairoban tengetem nyomorusagos napjaimat, hogy nemi kultura szakadjon ram az arab vilagbol. A Para Normal Team tenyleg felkeszul :)

  Szalamualeku barataim!

  A kairoi nagymuzeum mar zarva volt, mikor vegeztem teendoimmel, ezert Tutankhamonnak holnapig varnia kell a talalkozasunkra. Bovebb hirek es talan fotok is next day. Hazaerkezes utan pedig probalok videot felbarkacsolni.

  Szalamoaleku barataim!
  2020-10-30
  Zozo

  Sipi leugrott videkre csaladlatogatasra, es nekiesett a Patrolnak mint Roti a labtorlonek.

  A kepek tanusitjak, hogy komoly munka zajlot, melyet a rejtett hibak sinylettek meg foleg. Ugymint:

 • Visszabontas vasig, es megnez hogy rohad e. Annyira nem
 • Takaritas
 • Aksi toltes, pucolas, kenes
 • Motormosas
 • Csorlok
 • Muszerfal kijelzok javit (4x4, hatso kod)
 • Ules general
 • Hatso ablak general
 • Ajtozar megjavit
 • Nyitaserzekelo pocok riasztohoz
 • Kozepkonzol kapcsoloi

 • Mint jol lathato, a felkeszules zajlik, minden szabadidonk kotott. Aki nem hiszi jarjon utana :)
  2020-10-22
  Zozo

  A Team Para Normalis jelensegei mar budapesten is elkezdottek

  Lezuz a Jaszai Marcsi egyik mellekutcajaban tornyosodott ki, a sok belvarosi sztarugyved/allami alkalmazott volvok meg passatok kozul, mikor szerenytelen de legalabb onelegult szemelyem helyet foglalt a pilotafulkeben. A balaton utcai HM orsege flegma figyelemmel kiserte a hanyag eleganciat, ahogy folenyes magabiztossaggal kezdtem meregetni, hogy hogyan fogok tudni kifordulni a harckocsival egy kisebb volkswagen es hatul egy masik csokeveny europai automarka (talan francia?) kozul. Ahogy vartam a dizeles bemelegitest, arcomon buszkeseg es fenhejjazas terult szet, ahogy korbeneztem az utca gepjarmuparkjan felulrol lefele, uralkodoi hangulatom lett, majd a narancssarga feny kialvasaval elforditottam a slusszkulcsot:
  - Bof bof bof ...
  No.
  - Bof bof bof ...
  Hijjnye.
  - Bof bof
  Ajjaj.
  - Bof ...
  Ez annyi. Meg duhbol - teljesen ertelmetlenul - beprobalkoztam egyel, de Lezuz ram se hederitett. Kiszaltam, es izmos mozdulattal felnyitottam a motorhazteto panceljat. A HM orsege ekkor mar csipore tett kezzel nezte az eloadast, ketten az orbodenal. Szevasztok, gondoltam magamban, nincs veletlen egy harckocsiakkumulatorotok? Jah hogy azt sugarhajtomuvel inditjak be? Lehet hogy az is jo lenne ide. :) Ket 12V-os akkumulator nezett velem farkasszemet ketoldalrol, merthogy a gep 24V-voltos.

  Talan ez az a helyzet, amit jobb helyeken kinosnak szokas nevezni :)

  Sipivel egyeztettunk, targyaltunk, telefonaltunk, megfejtettunk, satobbi ... es belovagolt feher (fekete) lovon a megmentonk, a kign!, Bivanbi kollega, es paripaja:

  Etyke egy 750il (V12, 5L, es 300 paripa a hatso papucsokon) a hoskorszakbol, amikor meg vasbol es acelbol gyartottak a benzintemetoket.

  Kicsit tartottunk tole - a magunk amateur modjan -, hogy a kabelek nem fogjak birni a bikaugratast, de kellemesen csalodtunk, es Eytke motorhangjanak szinuszhullamain a legkisebb felharmonikusok se randultak meg a rainditasnal, Lezuz szinte kikacsintott a bombosre, es gonosz morgassal beindult a sor6.
  Bivanbi kolleganak ezuton is halainkat kuldozzuk, es termeszetesen felvettuk a csapat kulsos tagjai koze, mint tiszteletbeli technikusunkat :)

  Ahogy pedig Bivanbi fogalmazott:
  - Etyke es Lezuziusz igazi kabelbaratok lettek

  Hazafele aztan buli volt, elol egy Volvo, utana egy Patrol, majd egy BMW a tobbsavos belvarosi uton, nem volt kecmec. A koncertet a hatso ket auto adta, mert a Volvot nem erre talaltak ki. A sor6 morgasa es a v12 versenyautos suvitese minden ferfi szivet felmelegit, hatmeg ha keso is van, es tuti hogy a fel varos minket gyulol :) Lezuz diszkiseretet kapott, hogy aztan otthon mindket akku toltesre keruljon. Kesobb megy villanyoshoz, es valszeg kap egy aramtalanito fokapcsolot is.

  Most hogy belegondolok, ez a konvoly volt a ferfi ember autoparkja. Egy Volvo az elegans hetkoznapokra, es Bombos az aszfalt kiralya, es egy Patrol ha maszni es cipelni kell. Talan csak annyi szeljegyzetet szabad tenni, hogy egy koverebb gaznal, a magyar munkas atlag havi fizetese tavozott a kipufogokon keresztul.
  2020-10-20
  Zozo

  Tovabbi fotok Danitol

  A vasar pillanata, es aztan irany a jatszoter.

  Arcodba terepgumi, es sorhat 3,3L.

  Tueles kipufogo :)

  Egyszerubb bemaszni hatra ...

  Azert volt ennel viccesebb terep is, csak ott Dani nem fotozott :)

  Eredetik itt
  2020-10-19
  Zozo

  Megvettuk! Jon, megy, kuszik maszik, terdel es szeret. Egy Isten!

  Persze azonnal vittuk jatszani. Csak semmi komoly, egy kis ismerkedos nap, foldutas haladassal, ives kanyarban koverkes gazzal, ez az miegymas. Csupan egyszer volt egy ki malor, meg az indulasnal, mivel hogy Lezuziusz enyhen alulkormanyzott ...
  Ezert van rajta egy kis gomb a kormanyon.
  Ennek oromere, lakott terepen, egy balosnal gonosz vigyor terult szet az arcomon. Alaszedtem, vissza egy padlogaz, fenek szepen pucsit jobbra ...
  aztan belul nadkerites, arcomon vigyor megfagy, kormany teker vissza de nem elegge, Lezuziusz pedig szepen hasitott egy kover lyukat a keritesen, olyan has magassagban.
  Ahogy az oreg szekely mondana:
  - No, ez az igazi keritesszaggato, nem a palyinka ...
  Persze terepen mar nagyon kezes volt, szinte dorombolt a koves homokos folduton, es ennek oromere levadasztunk par geoCache ladat is, csak az ize kedveert

  Amig kitalalom a fotok helyet itt az oldalon, jojjon negy kep a 4x4 oromere.

  Kesobb Dani kepei is megerkeznek, nehany kategorat ugorva a minosegben.  További támogatóink


  thulepest.hu


  ICT Európa Tenderház


  gunk.hu


  Transaurus Kft.


  Dinamit Kipufogó Tuning

  Minden jog fenntartva! Para Normal Team 2008.